Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
62135
Blog
srijeda, travanj 18, 2007

U prošlom članku nisam ništa napisao o samoj zavarki tj. koncentratu čaja i tome kako se priprema.

Zavarka se obično priprema u čajniku od keramike ili stakla. U oba slučaja, unutrašnjost čajnika mora biti vruća u trenutku stavljanja listića čaja. Obično se to postiže parenjem unutrašnjosti čajnika ili ulijevanjem vruće vode u čajnik i izlijevanjem. Rusi se ne slažu oko toga jeli čajnik mora biti suh ili mokar iznutra.
Kad stavite listiće u čajnik, zatvorite ga i pustite da se zagriju puste aromu. Važno je držati čajnik zatvoren kako se ta aroma ne bi izgubila. Nakon 5-10 sekundi, u čajnik se izlije kipuća voda preko listića te se čajnik ponovo zatvori (1 šalica za 5 žličica čaja). Kad svi listići potonu zavarka je spremna. Preporučljivo je držati čajnik topao tak oda se prekrije nekom tkaninom ili ispletenim prekrivačem (slika u galeriji samovar). Zagrijavanje čajnika parom je dopušteno ali zavarka ne smije prokuhati.
Sad možete napraviti svoju prvu šalicu čaja. Ulijte malo zavarke u šalicu i razrijedite ju kipućom vodom iz samovara. Omjer je približno 10:1 (10 dijelova vode za jedan dio zavarke)


 Ako jednom i pokušate ovo napraviti, jedno malo upozorenje. Nikad ne pijte zavarku nerazrijeđenu. Ima jaki narkotički učinak. Ubrzava bilo te može uzrokovati i srčani udar, uzrokuje halucinacije i nemir. Ovaj učinak su iskorištavali zatvorenici Ruskih zatvora kao zamjenu za drogu.

cajevi @ 16:55 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.