Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
62135
Blog
četvrtak, listopad 16, 2008

Isti čaj nema svaki put isti okus, nekad je bolji a nekad gori. Spravljanje dobrog čaja nije toliko jednostavno koliko se čini, potrebno je pratiti neka pravila.

 

  1. Koristite čaj u listićima. Kvaliteta takvog čaja je obično bolja od onog u vrećicama. Ako ste ikad kupili Earl Grey u listićima sigurno ste osjetili predivan miris koji se širi iz limene kutije. Često čaj u vrećici nema takav miris.
  2. Držite čaj u zatvorenom spremniku. Tako možete biti sigurni da čaj neće izgubiti svoj okus.
  3. Što je veći čajnik/šalica/lončić u kojem spravljate čaj bit će više mjesta da se listići rašire i na kraju bolji čaj.
  4. Za crni, zeleni, bijeli i oolong čaj koristite jednu čajnu žličicu na 200 ml vode, ovo može varirati ovisno o čaju i vlastitom ukusu. Po meni je ovo izvrsna mjera.
  5. Prije nego sipate vodu preko čaja, zagrijte šalicu kako se čaj ne bi prebrzo ohladio
  6. Za crni čaj voda bi trebala biti na temperaturi od 100 °C. Ne dajte da vode vrije predugo jer će to smanjiti količinu kisika u vodi a kisik naglašava okus čaja. Isto tako na temperaturama ispod 90 °C crni čaj neće biti dobar. Za zelene, bijele i oolong čajeve potrebna je temperatura vode od 80 °C do 85 °C. Na višim temperaturama će čaj imati gorak okus.
  7. Vrijeme držanja listića čaja u vodi varira od čaja do čaja ali sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Crni i oolong čajevi bi trebali bit u vodi 3-4 minute, zeleni i bijeli 2-3 minute. Ako držite dulje obično čaj postane gorak.

 Eto. Probajte sa ovim uputama i javite vaše rezultate.

cajevi @ 00:15 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.