Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
62135
Blog
ponedjeljak, siječanj 7, 2008

Pu-erh čajevi su jedna od najčuvanijih kineskih tajni. Pu-erh čaj je stoljećima putovao sa trgovcima i nomadima. To su jedni od najstarijih i najkompleksnijih čajeva. Kako Pu-erh čajevi stare tako razvijaju slatkasti, bogati okus i zemljastu aromu. Dolaze u mnogo oblika: listićima, prešani ili oblikovani, ručno ili strojno, u kocke ili kugle svih veličina. Pu-erh stari u košarama od bambusa. Pu-erh je često klasificiran po regiji i godištu proizvodnje. Stari Pu-erh čajevi mogu dostići cijene i do tisuću dolara po kocki/kugli.

 Pu-erh se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i "kuhani"ili oksidirani Pu-erh. Kod zelenog Pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani Pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom ali stupanje promjene je manji nego kod zelenog Pu-erha. Često se Pu-erh skladišti u pećinama ili specijalnim podzemni sobama kako bi pravilno starili. Ta sposobnost, da sa vremenom taj čaj postaje bolji, je jedna temeljnih karakteristika ovog čaja.

Pu-erh čajevi imaju izraženu i zemljastu aromu i ostavljaju snažan dojam. Neki imaju miris kao vlažni, gljivasti šumski pod, dok su drugi jako začinjeni ili podsjećaju na viski. Tipovi i okusi su nevjerojatno raznoliki. Morat ćete probati nekoliko različitih  tipova prije nego što nađete onaj koji vam odgovara.

 Zdravstveni učinci

 Ne samo da ovaj čaj smanjuje kolesterol i trigliceride nego također smanjuje i krvni tlak, poboljšava probavu, čisti krv, pozitivno djeluje na prostatu te pomaže pri mršavljenju.

 Priprema čaja

Stavite ga u kipuću vodu. Koristite dovoljno listića jer je Pu-erh najbolji jak. Prvo nalijte vode preko čaja, te brzo tu vodu izlijte i ponovo prelijte čaj vodom i držite 1-5 minuta ovisno o tome koliko jak čaj želite (prvim izlijevanjem vode poboljšavate okus čaja). Kod zelenog Pu-erha temperature variraju, neki ih rade na nižim temperaturama neki kad je voda kipuća. Listiće čaja možete iskoristiti i do nekoliko puta (to vrijedi i za bilo koju drugu vrstu čaja)

cajevi @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.