Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
62135
Blog
petak, siječanj 12, 2007
Danas je poznato da čaj sadrži kofein. Kofein u čaju otkriven je 1827. godine. Kako je otkriven u čaju, tada je nazvan tein, no kako ne postoji razlika između teina i kofeina, usvojen je izraz kofein. Kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu.

U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onaj iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Tanini isto tako djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave u krvotok stiže naglo, dok taj proces kod čaja teče mirnije. Naime, djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta, dok kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70 minuta.

 Vrsta čaja  Kofein u mg  Prosječno kofeina u mg
 Crni čaj 25 - 110 40
 Oolong čaj 12 - 55 30
 Zeleni čaj 8 - 30 20
 Bijeli čaj 6 - 25 15
 Dekofeinizirani čaj 1 - 4 2
 Biljni čaj 0 0

Tekst preuzet sa http://www.coolinarika.com/
Tablica sa http://www.kucazelenogcaja.com/


Drugi dio članka pogledajte OVDJE
cajevi @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.